Skip to content
Tags

,

The Daily WTF

21 May 2008

M-a rugat un prieten sâmbătă să îi explic câte ceva despre diagrame UML pentru că are un proiect pentru școală și nu a prea înțeles explicațiile profesoarei. Până aici totul bine. Îl rog să îmi arate ce a făcut și îmi prezintă un class diagram pe care l-a desenat profesoara. Îmi pare foarte foarte rău că nu am diagrama, aș fi vrut să o postez (și să o trimit la www.thedailywtf.com), din păcate prietenul a avut ceva probleme cu calculatorul și a șters-o când l-a formatat. Ați mai văzut până acum un class diagram care să arate ca o pânză de păianjen? Am să încerc să descriu. Imaginați-vă vreo 10 clase dispuse într-un cerc – da, cerc – aproape toate clasele având asociații directe între ele. Nici vorbă de agregare, moștenire… Doar asociații directe după următoarele reguli: dacă o clasă moștenește altă clasă, sunt asociate direct. Dacă o clasă comunică cu o altă clasă, sunt asociate direct. Adică nu clasă, obiect… nu știu exact pentru că de obicei asta nu se reprezintă pe class diagram. Un alt element estetic al diagramei era faptul că toate asociațiile trasate erau reprezentate printr-o linie dreaptă, diagonală, nu printr-un conector în unghiuri drepte, cum fac amatorii. Așa o fi, cine sunt eu să contrazic un Conferențiar Doctor?

Aplicația era o aplicație relativ simplă ce presupunea vreo 3 tabele și vreo 2 relații între ele. Prietenul îmi spune că i-a propus doamnei să creeze o bază de date pentru asta. Greșit! Nu așa se face. Doamna profesoară sugerează utilizarea a trei baze de date, câte una pentru fiecare tip de set de date care normal ar fi reprezentat printr-un tabel. OK, se pune întrebarea – și atunci cum reprezentăm relațiile? Soluția e simplă – se folosește o clasă pentru a încărca toate informațiile din baza de date, pardon, bazele de date, în memorie la pornirea aplicației și relațiile sunt stabilite în codul sursă al aplicației. WTF!?

Și acum punchline-ul – materia este inginerie software. Pe pagina facultății, doamna profesoară are trecute la domenii de interes arhitecturi software și modelare. Am văzut că a scris și o carte despre asta.

Ce pot să zic? Mă inspiră. Acum știu că, dacă vreau, pot să scriu o carte despre istoria artei orientale sau să îmi dau doctoratul în biologie marină sau să țin un curs la Facultatea de Filosofie.

From → rant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: