Skip to content
Tags

Chrome

3 September 2008

Scriam ieri de Chrome. Beta-ul s-a lansat aseară şi îl puteţi lua de la www.google.com/chrome.

Deocamdată am doar cuvinte de laudă. Pe lângă faptul că se mişcă foarte bine, interfaţa este excelent gândită. În primul rând suprafaţa de afişare a paginilor este mai mare decât la oricare alt browser (asta îmi plăcuse foarte mult şi la IE 7, fiind unul din motivele pentru care am renunţat la Mozilla pt. IE). Băieţii de la Google au renunţat la status bar, la title bar şi au reuşit să pună pe un singur rând de toolbar totul. Întrebările de genul dacă vrei să salvezi parola sunt non-intrusive, alunecă sub bara de adresă şi dacă nu vrei să răspunzi, poţi pur şi simplu să le ignori. În momentul în care se încarcă o pagină sau eşti cu cursorul pe un link, informaţiile apar în partea de jos al ecranului, dar dacă nu este situaţia, spaţiul este utilizat tot pentru afişarea paginilor. Tab-urile pot fi detaşate de fereastră, ataşate altei ferestre etc. Căutarea se face direct din bara de adrese – una din sugestiile contextuale este căutarea termenului (care devine prima sugestie în momentul în care ai introdus un spaţiu sau caracter ce nu poate să apară într-o adresă). Mai este şi căutarea în anumite site-uri tot din bara de adresă, de exemplu pe Wikipedia, dacă laşi adresa (www.wikipedia.org), adaugi un spaţiu şi termenii de căutare, una din opţiunile contextuale este căutarea pe Wikipedia de acolo. Localizare în româneşte – nota 10. Şi multe alte chestii mărunte dar bine gândite.

Singurul lucru care mi-a lipsit a fost un buton Home, fiind obişnuit de la IE când caut ceva să o fac cu home (google.com) şi de acolo mai departe. Ştiu că există un control special pentru căutare dar nu l-am folosit din obişnuinţă. Oricum, problema am rezolvat-o rapid în Chrome: Opţiuni – Pagina de pornire. Se pare că butonul home nu e vizibil implicit dar există şi se poate face vizibil.

E mai rapid decât orice alt browser pe care l-am folosit, toate paginile pe care le-am vizitat au fost afişate corect… Deocamdată nu am avut nici o problemă cu el şi îl recomand cu căldură.

From → tech

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: