Skip to content

Software Development Lifecycle

22 October 2008

Aici nu am să vorbesc nici despre modelul waterfall, nici despre spiral. Am să vă spun fazele prin care am observat că treci din momentul în care ajungi să lucrezi la un proiect de dimensiuni mari.

Prima fază este că habar n-ai cu ce se mănâncă bucățica din aplicație/platformă la care vei lucra așa că ți se ține un training ad-hoc de 30 de minute și ți se pun la dispoziție niște documente (de obicei outdated). Toată lumea se oferă să îți răspundă la întrebări și să clarifice orice nelămuriri dar, din moment ce tu nu pricepi absolut nimic, nu prea ai ce întrebări pertinente să pui.

A doua fază, cea la care am ajuns acum, o consider cea mai urâtă. Primești primele sarcini, chestii mărunte, ”ca să te obișnuiești”. Cel care îți încredințează aceste mini-sarcini le consideră atât de banale, încât nici nu intră în detalii când îți explică ce ai de făcut. Și aici este partea proastă. Pentru că te apuci să lucrezi, cu pași mici, și te împotmolești când de una când de alta. Trebuie să bați la cap pe toată lumea care s-a oferit la faza trecută să te ajute până reușești să termini ce ai de făcut.

Următoarea fază este mult mai OK. Deja începi să dai randament, înțelegi cum funcționează una alta, ai mai rar nelămuriri etc. În momentul ăsta lucrezi deja la ceva mai mare – ai mai multă responsabilitate – și mult mai interesant. Desigur, și aici te împotmolești din când în când dar mult mai rar și datorită unor lucruri mult mai complicate. În general, treaba merge bine.

În ultima fază sarcina ta e gata, moment în care ți se cere doar să mai adaugi ceva mărunțișuri ici și colo și să-i asiguri buna funcționare în continuare. Deja vin alții să îți pună ție întrebări despre ce și cum și toate sunt bune și frumoase. Problema e că dacă rămâi aici te plafonezi, așa că trebuie să începi din nou cu prima fază. C’est la vie.

Eu deocamdată sunt la nr. 2. Beau cafea și aștept cu nerăbdare să trec la următorul pas.

From → personal

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: