Skip to content
Tags

Paradoxul Monty Hall

6 November 2008

Paradoxul Monty Hall poartă numele prezentatorului show-ului de televiziune american Let’s Make a Deal. Emisunea era un concurs și, într-un anumit moment, un participant era pus să aleagă una din trei uși închise. Se știa că în spatele unei uși se ascunde marele premiu, foarte valoros, pe când după celelalte două se ascund premii de consolare, de o valoare mult mai mică. Concurentul alege absolut la întâmplare una din cele trei uși. După ce făcea alegerea, Monty Hall deschidea una din cele două uși care nu au fost alese, îi arăta concurentului un premiu de consolare și îl întreba dacă rămâne la opțiunea sa sau se răzgândește și alege cealaltă ușă rămasă închisă.

Voi ce ați face?

Aflați că dacă ați ales să vă schimbați decizia inițială, v-ați dublat șansele de a câștiga marele premiu.

Culmea că majoritatea oamenilor, după ce au luat o decizie, preferă să rămână cu ea și faptul că șansele se dublează în caz contrar este destul de contraintuitiv. Paradoxul apare dacă ambele evenimente (alegerea ușii, alegerea de a rămâne cu ușa respectivă sau de a o schimba pentru cealaltă ușă închisă) sunt privite ca evenimente independente, greșeală pe care o face majoritatea lumii – Cu ce îmi afectează alegerea inițială faptul că am văzut ce nu am ales? Adevărul este că evenimentele sunt dependente astfel: în cazul în care jucătorul a ales una din ușile care conține un premiu de consolare, prezentatorul nu poate deschide oricare din cele două uși rămase, ci doar ușa care conține celălalt premiu de consolare.

Mai clar, probabilitatea de a nimeri marele premiu este, pentru prima alegere 1/3. Deci 2/3 pentru a alege o ușă greșită. Dacă concurentul spune, indiferent de ce a ales (el nu poate ști ce a ales) ”Vreau să-mi schimb opțiunea”, probabilitățile arată astfel: În primul caz (1/3), schimbându-și opțiunea cu cealaltă ușă închisă concurentul pierde. De menționat că prezentatorul poate să-i deschidă oricare din ușile rămase din moment ce ambele ascund premii de consolare. În al doilea caz (2/3), când s-a ales ușa greșită, prezentatorul poate să deschidă doar o singură ușă din cele două rămase, din moment ce cealaltă ascunde marele premiu. Deci schimbând alegerea, concurentul câștigă automat marele premiu. Asta în 2/3 din cazuri. După cum spuneam, șansele se dublează în momentul în care se renunță la hotărârea inițială.

Așa că aveți grijă ce decizii luați dacă participați la concursuri TV!

From → tech

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: