Skip to content

Inginerie software

3 December 2008

Mă gândeam azi câte lucruri trebuie să știe un programator. Mă refer la un programator bun, care poate produce cod de calitate, nu WTF-uri.

Un programator bun trebuie să știe cel puțin un limbaj de programare, concepte de programare orientată obiect, design patterns, cum se scrie cod curat și ordonat, cum se comentează codul, Unified Modeling Language, cum se scrie documentație clar și cuprinzător, arhitectura calculatoarelor și, în mare, cum se execută un program, cel puțin o platformă și cam ce pune ea la dispoziție, structuri de date și algoritmi, despre internaționalizare, concepte de securitate, expresii regulate, despre unit testing, metode de debugging, metode de testare, despre life cycle-ul unui proiect, un IDE și tool-urile aferente, cum se utilizează o aplicație de source control, cum se utilizează o aplicație de bug tracking. Nu ar strica nici cunoștințe despre XML, baze de date și SQL, multithreading, network programming și lista poate continua.

Disclaimer: cu lista asta nu vreau să mă laud câte știu eu – de fapt mai am și eu puncte de acolo de acoperit/aprofundat.

Adevărul, extrem de interesant, este că în momentul în care cunoști toate cele de mai sus, ai toate instrumentele de care ai nevoie pentru a produce cod de calitate. Desigur, doar cu acestea nu poți face nimic. Trebuie să studiezi/înțelegi/aprofundezi și domeniul pentru care vrei să dezvolți, fie el Business Intelligence, scrisul de drivere, procesarea limbajului natural sau construirea jocurilor. Deci trebuie să ai capul mare🙂

From → code complete

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: