Skip to content

Design Patterns Explained

1 February 2009

Spuneam ce instructor grozav am avut la training-ul de săptămâna asta. Ne povestea despre Gang of Four, faimoasa carte. Ne-a spus, ca o curiozitate, că este cea mai bine vândută carte din IT. Din totdeauna. Mai bine vândută și ca toate cărțile mai vechi (clasice), ca și Programarea în C de Kernighan și Ritchie, cât și ca toate cărțile noi.

Nenea care ne-a instruit se numește Scott Bain. A scris și el o carte, Emergent Design, pe care nu am citit-o încă dar probabil o voi face. Și ne-a povestit și dialoguri de la diferite conferințe la care a participat, alături de autorii lui Design Petterns și de alte nume grele ca Martin Fowler sau Kent Beck.

Și ne întreabă nenea câți am auzit de Design Patterns (cartea). Câți am citit-o. Câți am înțeles-o. Ne povestește că întreabă asta peste tot și, de obicei, toată lumea a azuit de carte, foarte mulți au citit-o și aproape nimeni nu a înțeles-o. Și ne explică de ce. Prima jumătate a cărții, unde este explicat de ce e nevoie de design patterns, face o mulțime de referiri la diferite astfel de patterns. A doua jumătate, care descire pe rând design pattern-urile, face o mulțime de referiri la principiile enunțate în prima jumătate. Deci nu poți înțelege prima parte fără să fi citit a doua și invers. Pare cam ciudat pentru o carte despre design.

Și primim și explicația. Instructorul nostru s-a întâlnit la o conferință cu unul din autorii cărții – John Vlissides parcă – și l-a întrebat. Desigur, formulat frumos, nu l-a întrebat direct de ce au scris o carte de neînțeles. Răspunsul este că lucrarea reprezenta teza de doctorat a lui Erich Gamma, astfel că autorii nu au avut niciodată în minte publicul larg când au scris-o. Design Patterns a fost mai degrabă scrisă ca să încurce un comitet de profesori. Interesant.

From → personal

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: