Skip to content
Tags

Taxe

16 February 2009

O distracție de milioane prin părțile astea este calculatul taxelor. Asta se întâmplă în fiecare primăvară. Treaba stă cam așa: statul te taxează pe venit. Simplu. În funcție de cât câștigi pe an, îți oprește o sumă de bani din salar.

Bun. Pe urmă vine februarie-martie și începe distracția. Trebuie să completezi formulare cu nume de genul T-42 sau W-98. Și acolo trebuie să scrii – cât ai salarul, dacă ai venituri suplimentare, dacă deții acțiuni, dacă ai proprietăți, ce mai, tot tot tot ce ai câștigat, până și dobândă dacă primești de la un cont din bancă. Pe urmă trebuie să calculezi toate cheltuielile: cât ți s-a oprit din salar ca taxe, cât din salar s-a dus la fondul de pensii, la asigurarea medicală, câte au fost cheltuieli în interes de servici nerambursate, câte au fost cheltuieli medicale nerambursate, câte donații și încă o mulțime de alte chestii.

Sunt firme specializate în asta. În completat formularele de taxe. Sunt și soluții software specializate în asta. Eu am avut noroc și beneficiez de serviciile unei astfel de firme de consultanță care să mă ajute cu hârțogăraia. Dar doar ca să vă puteți imagina mai bine cât de complexă e treaba: cu toate că firma va face greul, eu tot am de completat un formular de vreo 8 pagini.

Cât timp nu ai venituri suplimentare, nu ai nicio problemă în sensul că nu te caută Fiscul acasă că nu ți-ai plătit toată contribuția. Problema e că trebuie să primești o sumă frumușică de bani înapoi de la stat. Și cu cât completezi mai bine formularul (adică treci mai multe chestii netaxabile unde ți s-au dus banii), cu atât mai mulți bani primești înapoi.

Asta dacă te descurci să-ți completezi singur formularele. Eu știu că am trimis așa ceva primăvara trecută în State, ca să primesc înapoi ceva din banii pe care i-a oprit statul cât am fost intern. Mi-a luat cam jumătate de zi și asta având ca referință un formular identic completat de un prieten. Erau chestii de genul căsuța 2G unde trebuia să treci suma X dacă ai completat ceva în căsuța 1F sau 200 dacă nu. Sau căsuța 2E unde trebuia să completezi exact ce scrie pe alt formular, în căsuța 14. Pe cuvânt că tot formularul era gândit ca un puzzle. (Nu am reținut căsuțele, vă dați seama, așa că nu bag mâna în foc că ajungi la 2G de la 1F sau 2F și, oricum, dacă veți avea vreodată ocazia să completați așa ceva, ar fi păcat să vă stric distracția)

Sunt sigur că tot sistemul e conceput ca să treci cu vederea cât mai multe lucruri și să rămâi cu banii dați. Sau să te iei cu mâinile de cap și să zici că mai bine nu primești niciun cent înapoi decât să mai completezi încă o căsuță din aia blestemată. În orice caz, Fiscul câștigă întotdeauna.

From → rant

3 Comments
  1. Era in futurama un functionar care se excita la formulare.In state exista firme intregi de din astia?

  2. vladr permalink

    O da. E plin.

  3. Fiecare se excita la ce poate. Atat timp cat te exciti nu mai conteaza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: