Skip to content
Tags

Despre virgule. Punct.

6 March 2009

Mor când văd cacofonii cu o virgulă în mijloc. Și văd că e foarte foarte la modă.

1. NU ESTE CORECT să spui “că virgulă când” sau altceva asemănător. Da, nu mai e cacofonie, dar propoziția nu are sens! Asta pentru că – surpriză – semnele de punctuație nu se spun. Zici “că virgulă când” ca o anecdotă, care oricum subliniează greșeala de formulare, nu o corectează. Să zicem. Să zicem că ești atât de concentrat că nu te duce capul să reformulezi o amărâtă de propoziție. Și ești între prieteni, așa că se scuză. Și aici ajung la punctul doi.

2. NU ESTE CORECT și, mai mult, ESTE ABSOLUT CRETIN să scrii “că, când” sau “că (,) când”. Pentru că – surpriză din nou – tu scrii cu virgulă dar lumea nu citește virgula. Cu virgula asta demonstrezi cât de perspicace ai fost – ți-ai dat seama că ceva nu sună bine în ceea ce ai scris – dar nu ai fost în stare să scrii același lucru cu alte cuvinte. Așa că ai “reparat” cu altă punctuație. Puteai la fel de bine să grupezi cuvintele în paranteze sau să le separi cu trei inimioare – toate aceste metode au la fel de mult sens.

Nu consider că scriu perfect. Cu siguranță că fac multe greșeli – unele din neatenție, unele din grabă, unele din neștiință. Dar treaba asta cu cacofonia și cu virgula e deranjantă. E o chestie elementară și de bun simț.

From → rant

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: