Skip to content
Tags

Capitalism

8 January 2010

Aici, capitalismul e dus la extrem. La extrem. Și e enervant. De exemplu sunt chestiile mărunte – țigările nu au preți fix, așa că trebuie să te orientezi să vezi de unde le cumperi că poți economisi până la 2$ pe pachet. La fel și cu benzina – unele benzinării vând combustibilul mai ieftin, altele mai scump. Calitatea, din câte am înțeles, e aceași.

Pe urmă vin chestiile mai importante – trebuie să te “învârți”, pentru că totul e negociabil. Mașină, casă, orice. Orice investiție faci, cu cât de țigănești mai bine, ieși mai bine la preț. Sistemul e făcut astfel încât, cu cât îți dai mai mult interesul, iei mai mulți bani. Dacă ești comod, așa ca mine, plătești. La supermarket-uri diferite, diferențe mari de preț la același produs. Trebuie să găsești supermarket-ul. Cupoane: duci cupon, ai reducere de nu-știu-câți dolari. Dacă n-ai timp sau chef să strângi cupoane, plătești.

Până și statul face la fel. Te impozitează o sumă enormă și e responsabilitatea ta să dai o declarație super-detaliată în fiecare an și să explici că te-au impozitat prea mult. De exemplu dacă cumperi anumite chestii sau faci donații sau mai știu eu ce, banii respectivi nu sunt impozitabili. Așa că dacă știi să completezi formularele cum trebuie, primești bani înapoi. Dacă nu – nu. Și nimeni nu știe să completeze formularele la perfecție, așa că statul câștigă. Bine, e capitalism – sunt firme care completează formularul pentru tine, dar te costă.

De sistemul medical nici nu mai zic – n-ai asigurare, mori în stradă. Ai asigurare care nu acoperă exact ce ai tu, idem. Nu ești angajat la o firmă care să-ți dea asigurare – te-ai ars pentru că singur nu ai cum să o plătești, e mult prea mare. De ce credeți că în toate filmele lumea e încântată când spune că angajatorul îi asigură full dental? Pentru că dentistul e gratis și asta e extra opțiune în majoritatea locurilor. Și dentiștii costă.

E foarte, foarte multă bătaie de cap. Și nu am nici timp nici chef. Începe să-mi placă regimul “comunist”, cum e cel oferit de Microsoft :P Salar ne-negociabil (nu mă plâng, că e mare), aceleași beneficii la toată lumea… În pachetul de relocare am primit locuință temporară într-un complex de apartamente proprietatea firmei, la fel ca toată lumea. Cantina e ieftină, mâncarea e excelentă. E super. E puțină bătaie de cap. De fapt nu e bătaie de cap de loc. Ai ce ți se oferă și, eu cel puțin, sunt foarte mulțumit de ce mi se oferă. Pentru că nu îmi place să mă agit pentru orice, să negociez orice și să pierd o grămadă de timp căutând cel mai bun deal. Vreau cât mai puțină bătaie de cap și se pare că un capitalism dus la extrem nu mă ajută în privința asta.

From → rant

4 Comments
 1. A fost şi în România o chestie de genul: dacă te angajezi la noi (firma X), îţi asigurăm servicii medicale la clinica privată Y.
  Totuşi sistemul economic şi social din State este predictibil, nu e haos ca la noi, părerea mea.Filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu spunea despre US că se bazează exclusiv pe “proceduri”.

 2. Sistemul in state e de rahat din multe puncte de vedere. uite un exemplu: ai super asigurare medicala si nu iti fac aia o investigatie super simpla pentru ca nu esti in grupa de risc. nu sa ii fu…garesti ca isi minimizeaza costurile pe spatele tau?

  alt exemplu: fuga de raspundere. cand o comit… si o da, o comit nu vor sa recunoasca ca au gresit. oricine e de vina de la cainele vecinului, pana la vanzatoare de la magazin pana la fabricantul prezervativelor numai ei nu.

  referitor la masina: te hotarasti ce masina vrei, te duci la dealerul care e in programul prime si ii ceri o oferta. Cu scorul pe care il primesti de la ala mergi pe la ceilalti dealeri si ii intrebi daca pot sa iti faca o oferta mai buna. cel putin in situatia economica de acum… o sa primesti superoferte. e un timp f bun sa iti iei o masina.

  declaratia superdetaliata la fisc e un mit. vezi ca poti sa iei niste cursuri de educatie financiare in cadrul MS in care poti sa inveti cu ce se mananca tax return-ul. cu knowledge-ul ala, cu ghidul pentru completat 1040-ul si cu un programel genul turbo-tax you’ll be fine.

  Nah… ce sa zic… o fi bataie de cap, insa e pe banii tai. Daca vrei sa dai mai mult decat face pe un serviciu… go ahead.

 3. vladr permalink

  Păi da, știu de curs. Știu și de software pentru asta. Dar tot mi se pare o mare bătaie de cap ce ar putea fi evitată. Știu de cursurile alea oferite și că este software pentru asta. Și nu ți se pare puțin ciudat să existe atâtea afaceri bazate pe tax return-ul anual? Nu pare totuși puțin cam încâlcit procesul?

 4. Ileana permalink

  Vlad, putina mobilizare,tinand cont de faptul ca sunt banii munciti de tine nu cred ca ar strica…poti sa o iei ca pe un exercitiu sau ca pe o chestie de creativitate!;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: