Skip to content

Despre interviul tehnic

10 August 2010

După cum am spus, mă ocup cu interviuri acum. Și în curând voi reveni și cu niște probleme. Deocamdată recomand două cărți care sunt chiar folositoare dacă te pregătești pentru un interviu tehnic.

Prima este Programming Pearls. Cartea trece rapid peste niște algoritmi și structuri de date de bază, așa că e foarte bună pentru un refresh al cunoștințelor. Plus capitolul cu string-uri este foarte bine de citit – conține niște probleme, soluții și idei care de obicei apar într-un interviu tehnic.

A doua este Cracking the Coding Interview, scris de o tipă care cică a intervievat sute de persoane cât timp a lucrat la Microsoft, Google și alte companii renumite pentru dificultatea interviului tehnic. Cartea e micuță dar foarte utilă. În primul rând sunt șanse mari să primești la interviu o problemă din cele prezentate în carte sau cel puțin una asemănătoare (vorbesc din experiență). În al doilea rând, dă niște sfaturi foarte utile despre cum să te prezinți la interviul tehnic și cum să abordezi problemele în general. Recomand cu căldură.

Pe lângă asta – structuri de date – liste, arbori, stive, cozi, heap-uri, grafuri, algoritmi – sortări, parcurgeri, căutări. Din câte știu eu nu se practică chestii prea complicate – sunt șanse mici să trebuiască să implementezi un arbore AVL sau red black de exemplu (totuși nu strică să știi ce sunt ăia).

Plus să te arăți pasionat de ce ai făcut înainte și interesat de ce vei face dacă vei primi o ofertă. Dacă te întreabă ceva despre un proiect din CV sau te întreabă care a fost cel mai interesant proiect la care ai lucrat sau cea mai dificilă problemă pe care ai rezolvat-o, explică cu pasiune. Dacă ți se spune “ai ceva întrebări?” răspunzi automat că da. Și întrebi – la ce lucrează ei, cum fac X, cum fac Y. Așa arăți că ai ceva idee despre ce fac și că ești intersat.

Atât deocamdată. Data viitoare probleme🙂

From → books, code complete

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: