Skip to content

Arch

9 January 2011

Weekend-ul ăsta m-am distrat instalând Arch Linux. Și îmi place foarte mult. Foloseam Ubuntu de multă vreme deja și am zis să step it up. Arch este puțin mai complicat de instalat și configurat pentru că, spre deosebire de Ubuntu, e  minimalist, majoritatea setup-ului fiind făcut la linia de comandă.

Recunosc că în momentul în care am instalat ultimele versiuni de Ubuntu am fost foarte plăcut surprins de cât de plug and play a ajuns și Linux. Prima distribuție cu care m-am jucat era un RedHat care venea gratis cu o revistă Chip. Asta acum mai mult de 10 ani. Și am încercat multe distribuții de atunci, dar totdeauna m-am descurajat când ba nu existau drivere pentru ceva, ba trebuia să compilezi un pachet și primeai 100 de erori… Ubuntu în schimb oferă o experiență excelentă din acest punct de vedere (mai puțin cu dual monitor suport, unde a trebuit ceva meșterit ca să fac Gnome să îmi recunoască al doilea monitor – KDE nici în ziua de azi nu îl recunoaște – dar asta e altă poveste).

Ei bine zilele astea am zis că vreau să mai învăț câte ceva, așa că am schimbat perspectiva. Nu m-a mai interesat experiența out-of-the-box și am decis să mă murdăresc pe mâini. Enter Arch Linux. Orice review citiți despre Arch, veți vedea că toată lumea îl laudă ca având cea mai bună documentație și cea mai ajutătoare comunitate. Și zău că așa e. Adică de orice problemă m-am lovit, oricât de obscură, am găsit o soluți fie pe wiki-ul lor, fie pe forum. Bine, am avut și un avantaj foare mare – am un iPad. Așa că în timp ce calculatorul nu pornește sau îngheață sau nu are internet, am cu ce să ajung pe site-ul respectiv. Cred că experiența ar fi fost complet diferită dacă nu aveam acces la internet🙂

Așa că am urmat atent pașii din Beginner’s Guide, am instalat manual tot ce era de instalat, m-am chinuit puțin cu conexiunea wireless, m-am chinuit puțin cu niște erori la boot, m-am chinuit puțin cu Flash pentru Chromium, dar până la urmă am scos-o la capăt🙂 Și nu regret deloc. E stabil, e rapid și e educativ.

2 Comments
  1. poate va suna ciudat:
    redhat-ul ala era 7.1 si venea pe 2 cd-uri, unul rosu si unul albastru? am avut un flashback.

    that being said, ce cauti cu linucsii? in ce echipa joci? =)) =))

  2. vladr permalink

    Chiar nu îmi aduc aminte ce culori aveau CD-urile🙂 Dar era nașpa rău de tot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: