Skip to content

Alarme

9 November 2011

Înainte să plec în vacanță, prin septembrie, ne-a sunat alarma de incendiu în clădire de trei ori în două săptămâni. Pentru cine nu e din State și nu știe, fiecare cameră are un detector de fum și o alarmă. În momentul în care este pericol de incendiu în clădire, toate alarmele sună – un țârâit infernal – și toată lumea trebuie să evacueze clădirea. Pe urmă vin pompierii, intră să vadă de unde a pornit alarma și de ce, o opresc și abia apoi te poți întoarce în casă. Asta în caz de alarmă falsă, cum am pățit noi, din fericire nu am fost martor la incendiu pe bune. Dar oricum a trebuit, de trei ori în două săptămâni, să o luăm pe asta mică și să fugim afară din clădire. A, și e distracție, că dacă sună alarma, liftul nu funcționează. Așa că mergi pe scări cu căruțul și chestii… În fine, asta a fost în septembrie.

Acum, proaspăt reveniți acasă, dormim care-cum. În ultimele nopți soția a stat cu asta mică, pentru că Ada e jet lagged și se trezește în timpul nopții. Eu, pentru că merg la servici, am dormit în altă cameră ca să am parte de – speram eu – liniște. Și dorm eu în liniște până pe la patru dimineața, când mă trezește din somn un țârâit din ăsta enervant. Exact ca alarma de incendiu, doar că mult mai încet. Adică un sunet destul de ascuțit cât să te zgârie pe urechi dar nu atât de tare cât să te facă să fugi din casă. Și stau eu și mă gândesc ce naiba poate fi. În alte camere nu se aude. Trag concluzia că e doar alarma de incendiu din dormitor. Dar oare de ce sună? Și de ce sună încet? Păi poate i se termină bateria. Poate așa te avertizează că trebuie schimbată bateria. Altă explicație nu găsesc.

Bun, țârâie alarma jumătate de oră, pe urmă se oprește. De culcat la loc de unde, deja beam cafea. O rog pe soție, cât sunt eu plecat la servici, să meargă jos la leasing office să le spună că e inadmisibil să se întâmple așa ceva. Ăsta e un mare avantaj când stai în chirie, că mergi la leasing office și ei îți repară orice. Bun. Trece luni, se face seară. Soția îmi aduce aminte că leasing office-ul e închis luni. Merg la culcare. Pe la patru dimineața – iar începe țârâitul ăla. De data asta sunt atât de obosit că îmi pun perna în cap și dorm mai departe. Nu mă mișc din pat pentru nimic în lume.

Pentru că e rău de tot cu somnul. Nu numai cu Ada, că ne-am obișnuit deja cu trezitul la ore ciudate din cauza ei. Dar acum e și jet lag-ul, și orele ciudate au devenit și mai ciudate. Și nouă ne e somn după-masa și ne trezim cu noaptea în cap. Și pe când ne acomodam încet-încet cu fusul orar de aici, s-a schimbat ora. Da, în State ora s-a schimbat weekendul trecut. Încă a trebuit să schimb ceasurile la toate electrocasnicele. Că la PC și la iPad se schimbă singure că sunt deștepte. Dar la cuptorul cu microunde, la cuptor, la filtru de cafea (avem multe ceasuri :)) și la iHome nu se schimbă singure. Da, avem filtru de cafea cu ceas. Și avem un iHome – o chestie în care poți să-ți înfigi iPod-ul și să asculți muzică la difuzoare. Și pe lângă asta are și radio și ceas și încă ceva chestii. Dar e atât de complicat că nu am reușit să-i schimb ora.

…Și marți seara îmi spune soția – auzi, în legătură cu alarma aia, ești sigur că alarma de incendiu era? Păi ce altceva ar putea să fie, întreb eu. Păi iHome-ul e sub pat. Și atunci mi-a picat fisa. Soția, probabil pentru că făcea curat prin bucătărie, a mutat iHome-ul de acolo în dormitor, unde a ajuns sub pat. Se pare că eu, apăsând aleator butoane încercând să-i schimb ora, i-am pornit alarma. Și, se pare, iHome-ul funcționează și dacă nu e băgat în priză.

Da, mi-am pus singur deșteptător la ora patru dimineața și m-am trezit cu el două nopți la rând înjurând alarma de incendiu. Mă bucur doar că nu am ajuns la leasing office să le fac scandal la ăia că de ce sună alarma de incendiu noaptea că atunci mă făceam de rușine rău de tot.

From → true story

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: